”Kaikki hauska on hyväksi vatsalle.”

”Kaikki hauska on hyväksi vatsalle.”

Julkaistu: 11.3.2020

Muumimamman lausahdus on todellisuudessa tieteellinen viisaus. Monesti huvittuneessa ja rentoutuneessa mielentilassa vatsa on tyyni ja sitä ei juurikaan tarvitse ajatella. Herkkävatsaiset tietävät, että loma-aikoina tai leppoisampina elämänvaiheina suolistovaivat usein helpottavat ja voivat laantua jopa niin, ettei niitä juuri muista.  

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Mielen ja suoliston vuoropuhelu

Ilmiötä selittää se, että aivot ja suolisto kommunikoivat keskenään. Viestejä näiden kahden elimen välillä toimittavat vagus- eli kiertäjähermo, hormonit ja monet bioaktiiviset yhdisteet. Suolistomikrobistolla on oma iso roolinsa vuorovaikutuksessa.

Rentoutunut mieli saa suoliston toimimaan, kuten sen kuuluukin. Hermot aktivoituvat tarkoituksenmukaisesti ja signaloivat oikeita asioita. Rento hermosto ja kuitupitoinen ruokavalio yhdessä pitävät suolistomikrobiston koostumuksen terveyttä tukevana, jolloin se voi suojaa suoliston pintaa eikä elimistöön päädy yhdisteitä, jotka haittaavat kehon toimintaa.

Sopimaton ruokavalio voi stressata 

Jos ruoka aiheuttaa kipuja, on luonnollista, että moni alkaa karsimaan ruokavaliota. Tämä voi olla ongelmallista, sillä se vaikuttaa arkeen ja vointiin monin tavoin. 

Ruokavaliosta ei välttämättä saada riittävästi ravintoaineita ja tämän seurauksena oireet voivat pahentua ja yleisvointi huonontua. Terveydestämme huolehtivat suolistomikrobit tarvitsevat monipuolisesti kuituja ja kehomme kaipaa aimo annoksen tärkeitä ravintoaineita, joita saadaan syömällä monenlaisia ruokia eri ruokaryhmistä. Niitä saa, kun ruokavaliossa on kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa, kasviproteiineja, kalaa, halutessa kohtuudella lihaa sekä hyviä kasvi- ja kalarasvoja. 

Ruokasuhde voi sekin kärsiä. Kun ruoka aiheuttaa kipua, on siihen vaikea suhtautua positiivisesti. Syöminen voi rasittaa arvaamattomuudellaan. Monesti on vaikea sanoa tarkasti, mikä yksittäinen ruoka oireita aiheuttaa. Sosiaaliset suhteet saattavat kärsiä, kun kodin ulkopuolella syöminen muuttuu hankalaksi.

Oireita aiheuttava ruoka voi viedä iloa elämästä ja siksi on tärkeä yrittää löytää itselle sopiva ruokavalio.

Hauskuus ruokapöydässä 

Omaa syömistä miettiessä kannattaa pitää kiinni ajatuksesta, että ruoan kuuluu olla iloinen asia. Varsinkin tiukka sääntösyöminen ja dieettiajattelu tekevät ruokailuhetkistä pelokkaita tilanteita – mitä saa syödä ja mitä ”kiellettyjen” ruokien syömisestä oikein seuraa? 

Ruokailuhetket kannattaa pitää rentona ja mahtavaa on, jos ateriat voi jakaa perheenjäsenten, työkaverien tai kaverien kanssa. 

Herkkä vatsakin rauhoittuu erityisruokavaliolla, joka ei suinkaan ole niin rajoittunut, kuin moni kuvittelisi. FODMAP-ruokavalioon mahtuu monenlaisia makuja ja se taipuu eri ruokakulttuurien kokkauksiin hyvin. Ruokailosta ei tarvitse luopua silloinkaan! Iloa lisää se, että oireet helpottuvat ja syömistä ei tarvitse jännittää. 

 

Kirjoittaja Leena Putkonen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja eräopas. Leena piti Turun Kesäyliopistolla luentosarjan ”Superhyvää suolistolle, keholle ja mielelle” Turussa 25.9. - 26.9.2020.

 
Kirjoittaja: 
Leena Putkonen

Haluatko tietoa alkavista kursseista? Kirjoita sähköpostiosoite kenttään.

Fill in the blank.